Jak stosować witaminę C w proszku?

Kwas L-askorbinowy jest dostępny pod różnymi postaciami. Występuje w wielu owocach i warzywach – to najbardziej naturalna forma, po którą zawsze warto sięgnąć. Jednak przy niedoborze witaminy C owoce i warzywa mogą nie wystarczyć. Dlatego dużą popularnością cieszy się m.in. witamina C w proszku. Pamiętaj, że dzisiaj żyjemy w środowisku dalekim od tego, do jakiego nasze organizmy są naturalnie przystosowane. Mamy za mało słońca i ruchu, jemy wiele niezdrowych posiłków i żyjemy w stresie. To oznacza, że gospodarka witaminowa naszych organizmów jest często zaburzona.

Wiele osób ma też niedobór witaminy C. Braki mogą pojawić zwłaszcza u palaczy i osób permanentnie zestresowanych. Aby uzupełnić niedobory, warto sięgnąć po tabletki lub proszek. Ta ostatnia wersja to witamina C lewoskrętna – czyli wersja, która jest przez wiele osób uważana za lepiej przyswajalną przez organizm. Z naukowego punktu widzenia, każda witamina C jest prawoskrętna, jednak trzeba przyznać, że witamina C w proszku jest postacią w czystej formie. Tym pozytywnie wyróżnia się wśród innych form. Możesz bardzo tanio kupić dużą ilość czystego, zdrowotnego proszku. Kwas L-askorbinowy w takiej formie jest znacznie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż owoce czy kapsułki. Sproszkowany kwas askorbinowy jest też łatwy w stosowaniu.

Można go po prostu dodać do spożywanych napojów. W ten sposób zapewniasz sobie zdrową dawkę witaminy, jednocześnie popijając smaczny napój. Warto jednak pamiętać, że witamina C – lewoskrętna czy prawoskrętna – źle znosi wysokie temperatury. Dlatego powinno się ją dodawać jedynie do chłodnych napojów. Znakomicie smakuje z napojami osłodzonymi miodem. Kwas askorbinowy znakomicie sprawdza się jako rozwiązanie profilaktyczne. Witamina C w proszku będzie skutecznym środkiem zapobiegającym przeziębieniu. Regularne spożywanie może realnie obniżyć ryzyko rozwoju choroby. Ponadto kwas L-askorbinowy podnosi ogólną odporność organizmu, bo zwiększa ilość komórek obronnych.